Hva betyr alle forkortelser og terminologier i Tøybleier bransjen?

Hvis du har lyst til å begynne med tøybleier, først du må vite alle forkortelser og terminologier i tøybleier bransjen.

Forkortelser og terminologier i tøybleier bransjen:

AIO = Alt-i-ett – Økologisk bleieløsning som er like enkel i bruk som engangsbleie og samtidig er helse- og miljøvennlig.  Sperrelag og absorberingsdel er sydd sammen.

Ai2 = Alt-i-2 deler  eller SIO ( Snap in One )  –  Det er et pulsperrelag som kommer med eget innlegg som man setter i sammen ved hjelp av knapper. Du kan også bruke det som vanlig sperrelag med andre typer innlegg ved behov.

Lommebleie = Lommebleie er laget av to lag stoff som er sydd sammen. En av de enkleste i bruk. Består at et ytre skall som har en lomme hvor man legger innlegg som holder fuktigheten inne i bleien.

Formsydd =  ser ut som en vanlig bleie, men trenger et sperrelag over. Noen av de formsydde bleiene er tynne og man kan bruke dem isteden for innlegg. Man må huske at formsydde ikke har pulpolyester og derfor må man bruke noe over som sperrer fuktigheten inne. Det finnes veldig tykke nattbleier med kjempegod absorberingsevne og tynne formsydde lommebleier hvor man setter inn det innlegget man trenger.

Hybrid – formsydd med et lag av fleece som holder en del av fuktigheten inne. Den er ikke så veldig tett, men har god absorberingsevne. For å få hybrid tett må man bruke sperrelag eller ullbukse over.

Sperrelag = Cover = Et ytre lag/skall av enten ull, PUL eller fleece som holder fuktigheten inne i bleien samtidig som den puster.

PUL

Ull

Brettebleier = den eldste metoden å bruke flergangsbleier på. Stoffet som blir brukt er som regel bomull, muskut eller bambus. Brettebleier kan man brette på forskjellige måter og feste sammen med Snappi. Over brettebleier har man pulsperrelag eller ullsperrelag. De er veldig gode å ha når du bruker tøybleier.    

OS / One Size = Bleien er i en størrelse og passer babyer fra f.eks ca 5-16kg med mulighet for størrelses justeringer med knapper på fronten av bleien. Ved bruk av knapper kan du justere størrelsen fra small til large.

NB/ New Born Eventyret med tøybleier kan man starte allerede fra babyen sin første dag. Det fins mange produsenter som spesialiserer seg i de minste tøybleiene til nyfødt. Nyfødt tøybleier har som regel ekstra sensitive strikker og pul. Avhengig av produsenten på nyfødtbleier, passer størrelsen til barn fra 2 til 7kg. Nå er utvalget  nesten like stort som for one size tøybleier.

Prefolds = et firkantet tøystykke sydd av mange lag stoff med gode absorberingsevner. Noen prefold har flere lag i midten. Du kan bruke prefold sammen med sperrelag, lommebleie og ullbukse. Det er lurt å bruke Snappi for å holde den på plass. Når barnet ditt vokser ut av prefold i visse størrelser, kan du fortsatt bruke dem som innlegg. Populært å bruke på nyfødte da prefolds er veldig enkle i bruk.

Engangsinnlegg = Rispapir. Engangsinnlegg er nesten en nødvendig investering. Det er ekstremt god hjelp i den daglige bruken av tøybleier. Man fjerner bare innlegget sammen med avføring og kaster i do. Innlegg er laget av maizena, bambus eller viscose. De er 100% nedbrytbare. Noen produsenter  sier at man bør være forsiktig ved bruk i hus med gamle rør. Les nøye informasjon fra produsenten for å velge de rette innleggene for deg og ditt hjem. Rispapir er nedbrytbart, men Norsk Vann BA har nylig gått ut med en uttalelse om at det ikke er bra for avløpssystemene våre at det kastes noe annet enn toalettpapir i toalettet, og ber tøybleiebrukere om å kaste rispapir i søplet i stedet.

Fleece Liners = Brukes til det samme som engangsinnlegg,  men til flergangsbruk. Brukes på den samme måten, bare at avføring dunkes av i toalettet og fleecetøystykker vaskes mellom hver bruk. Fleecearkene kan være greie å ha i nattbleier og om barnet er ømfintlig for fukt. Avføring fester seg også utrolig dårlig i fleece.