Tøybleie ordbok – Alt du må vite om tøybleier

Tøybleie ordbok

I begynnelsen når man skal finne ut hvilke bleier som passer best for akkurat ditt barn vil det dukke opp mange nye ord og begreper. Dette synes jeg var vanskelig. Derfor har jeg bestemt meg for å lage en ordbok med alle bleiebegrepene for å hjelpe foreldre med tøybleiestart.

AIO = Alt-i-ett – Økologiske bleieløsning som er like enkelt i bruk som engangsbleie og samtidig er helse- og miljøvennlig.  Sperrelag og absorberingsdel er sydd sammen.

Ai2 = Alt-i-2 deler  eller SIO ( Snap in One )  –  Det er et pulsperrelag som kommer med dedikert innlegg som man kan sette i sammen ved hjelp av knapper. Du kan også bruke den som vanlig sperrelag med andre typer innlegg ved behov.

Lommebleie =Lommebleie er laget av to lag stoff som er sydd sammen. En av de enkleste i bruk.  Består at et ytre skall som har en lomme hvor setter man innlegg som holder fuktighet inne i bleien.


Formsydd = ser ut som en vanlig bleie, men trenger et sperrelag over. Noen av de formsydde bleiene er tynne og man kan bruke de isteden for innlegg. Man må huske at formsydde har ikke pulpolyester og derfor må man bruke over noe som sperrer fuktighet inne. Det fins veldig tjukke nattbleier med kjempegode absorberingsevne og tynne formsydde lommebleier hvor man setter inn det innlegget man trenger.


Hybrid – formsydd med et lag av fleece som holder en del av fuktighet inne. Den er ikke så veldig tett, men har gode absorberings evne. For å få hybrid tett må man bruke sperrelag eller ullbuksa over.

Sperrelag = Cover = Et ytrelag/skall av enten ull, PUL eller flis som holder fuktighet inne i bleien samtidig som den puster.

Brettebleier = den eldste metoden å bruke flergangsbleier på. De kan være laget av bomull, muskut, bambus. Brettebleier kan man brette på forskjellige måter og feste sammen med Snappi. Over brettebleier tar man pulsperrelag eller ullsperrelag. De er velidg gode å ha når du bruker tøybleier.
          

OS / One Size = Bleien er i en størrelse og passer babyer fra F.eks ca 5-16 kilo med mulighet for størrelses justeringer med knapper på fronten av bleien. Ved bruk av knapper kan du justere størrelse fra small til large.

NB/ New Born
Eventyret med tøybleier kan man starte allerede fra babyen sin første dag. Det fins mange produsenter som spesialiserer seg i de minste tøybleier til nyfødt. Nyfødt tøybleier har som regel ekstra sensitive strikker og pul. Avhengig av produsenten på nyfødtbleier, passer størrelsen til barn fra 2 til 7kg. Nå er utvalget  nesten like stor som for one size tøybleier.

Prefolds = et firkantet tøystykke sydd av mange lag stoff med gode absorberingsevner. Noen prefold har flere lag i midten. Du kan bruke prefold sammen med sperrelag, lommebleie og ullbukse. Det er lurt å bruke Snappi for å holde den på plass. Når barnet ditt vokser ut av prefold i visse størrelser, kan du fortsatt bruke dem som innlegg. Populært å bruke på nyfødte da prefolds er veldig enkel i bruk.

Engangsinnlegg = Rispapir =

Egangsinnlegg er nesten en nødvendig investering. Det er ekstremt god hjelp i den daglige bruken av tøybleier. Man fjerner bare innlegget sammen med avføring og kaster i do. Innlegg er laget av maizena, bambus eller viscose. De er 100% nedbrytbare. Av og til sier noen produsenter  at man må være forsiktig ved bruk i hus med gamle rør. Les nøye informasjon fra produsent for å velge de rette innleggene for deg og ditt hjem. Rispapir er nedbrytbart, men norskvann har nylig gått ut med en uttalelse om at det ikke er bra for avløpssystemene våre at det kastes noe annet enn toalettpapir i toalettet, og ber tøybleiebrukere om å kaste rispapir i søplet i stedet.


Fleece Liners = Man bruker til det samme som engangsinnlegg  men til flergangsbruk. Og brukes på den samme måten, bare at avføring dunkes av i toalettet og flistøystykker vaskes mellom hver bruk. Flisarkene kan være greie å ha i nattbleier og om barnet er ømfintlig for fukt. Avføring fester seg også utrolig dårlig i flis.

Sperrelag av pul: en type PUL-tøybleie festet foran med trykknapper eller borrelås, er designet for å forhindre at klærne blir våte og lar huden puste. Vanligvis kan størrelsen bli justert ved å feste trykknappene i midjen og i lengden. Det krever et fuktabsorberende innlegg inni. PUL er et stoff laget av polyuretanlaminert polyester; det er et vanntett materiale. Det kan ha en ekstra impregnering, noe som øker vanntettheten.

Sperrelag av minky: som sperrelag av pul, men utsiden er ikke glatt, den er laget av minky-fleece.

Sperrelag av fleece: ligner på sperrelag av pul, men det er laget av fleece. Etter en stund kan det trekke fuktighet fra det absorberende innlegget og bli vått.

Sperrelag av ull: ligner på sperrelag av pul, men det er laget av ull som, når den behandles med lanolin, blir vanntett, men er pustende. Takket være egenskapene til ull og lanolin krever det sjelden vask, vanligvis er det nok for å bare lufte det.

Ullbukser: shorts sydd av to lag ull. De kan ikke justeres i størrelse. De har ikke strikk, slik at de ikke etterlater avtrykk. Brukes ofte om natten, fordi de holder det absorberende innlegget tett inne – vanligvis bruker man formsydd, prefold eller brettebleie festet med en Snappi bleiefester.

Longs: ullbukser med lange bein, ser ut som stillongs.

Pulbukser: ligner på ullbukser, men de er laget av polyuretan med mikrofleece ribb. De er mindre elastiske enn ull, og ribb av mikrofleece kan trekke fuktighet ut av det absorberende laget.

Fleecebukser: ligner på ullbukser, men de er laget av to lag fleece. Over tid kan de trekke fuktighet fra det absorberende laget og barnet bli våt.

Pants: sperrelag/lommebleie/alt-i-ett knappet i hoftene med elastiske sider som kan brukes som truser.

Treningstruser – avvenningstruser – pottetruser: treningstruse, nyttig når barnet nærmer seg bleieslutt. Det fins mange forskjellige typer, med varierte løsninger ift vanntett lag, absorberende innlegg og form. Man kan ikke bruke treningstruser istedenfor bleie når barnet ikke er klar for det. Pottetruser hjelper å fange opp lite uhell.

Kort innlegg: et kort rektangulært innlegg som kan settes inn i et sperrelag eller lommebleie. Praktisk, men har lengre tørketid. Det kan være laget av mikrofiber, bomull, bambus (bambusviskose) eller lin / hamp.

Timeglass innlegg: ligner på kort innlegg, men i form av et timeglass – bredere i endene og smalere ved skrittet.

Langt innlegg: det er tynnere, så det tørker raskere; det kan brettes slik at det f.eks. er flere lag foran og mindre bak.

Folding innlegg: innlegg i form av et stort rektangel – det er tynnere, så det tørker raskere, det kan brettes på forskjellige måter.

INNLEGG med no-crash system: innlegg med bred elastisk kant sydd på sidene for å beskytte mot lekkasje utenfor innlegget.

Booster: et ekstra, lite innlegg som øker bleiens absorberingsevne, vanligvis lagt på et strategisk sted (foran for gutter og i midten for jenter).

Innlegg av silke: enkelt lag silkeinnlegg som plasseres inntil stumpen. Det har beroligende effekt for sår på huden og gir en kjølig følelse.

Innlegg av ull: plassert mellom innlegget og sperrelag, øker tettheten på sperrelag av ull.

Kina bleier: bleie sydd i Kina. Bleier sydd i Europa er dyrere enn de som er sydd i Kina fordi de er av mye bedre kvalitet. De er sydd av mykere pul og brukt bedre strikker. Tøybleiene fra Europa tåler som regel bedre høytemperatur i vaskemaskin og tørketrommel.

Snappi: fargerike bleiefester til brettbleier eller prefold.

Stripping: 1. dyp rengjøring av bleier (absorberende innlegg), blir kvitt med mineralforekomster. Bleier kan trenge stripping når absorberingsevnen er redusert, de lukter når de er våte. 2. Avfetting av tøybleier.

STRIPTEASE: åpningen av pakken med de kjøpte bleiene i gruppen, “direktesending” med bilder.